Alexandra Pilečková je lektorka angličtiny pre začiatočníkov, cestovateľka, minimalistka a večná optimistka. Učí online, ale aj osobne v Považskej Bystrici. S Alex sme sa spoznali vďaka instagramu, kde pôsobí ako @anglictinasalex a prvýkrát sme sa naživo stretli vo februári 2022. Už po pár minútach som vedela, že ide o výnimočnú, príjemnú a inšpiratívnu osobu a preto mi je cťou, že vám ju môžem predstaviť bližšie. V našom rozhovore sa budeme venovať jej lektorskej ceste a zákulisiu jej podnikania, ale načrieme aj do tém ako cestovanie a sebarozvoj.

KU: Alex, ďakujem, že si prijala pozvanie do tohto rozhovoru. Mohla by si sa na úvod predstaviť a prezradiť čitateľom, ako si sa dostala k výuke angličtiny? 

AP: Ja ďakujem za pozvanie, Kika. Teší ma, že sa môžem podeliť o svoju cestu. Možno to niekoho prekvapí, ale nikdy som neplánovala podnikať ani učiť angličtinu. Svoju kariéru som videla vo veľkej medzinárodnej firme. Všetko však zmenil môj Erasmus počas vysokej školy. Uvedomila som si, aký obrovský benefit je vedieť po anglicky. A vnímala som aj to, že my Slováci sa v škole učíme po anglicky rozprávať len veľmi málo. Chcela som s tým niečo urobiť – a robím to doteraz 🙂 Stala som sa lektorkou angličtiny, najprv v jazykovej škole a potom vo vlastnom projekte Angličtina s Alex. Špecializujem sa na angličtinu pre začiatočníkov a pomáham ľuďom prekonať strach z anglickej konverzácie.

KU: Kedy sa z výuky angličtiny stalo reálne podnikanie a akými zmenami prešlo za posledné roky?

AP: To je dobrá otázka. Angličtinu som najprv vyučovala počas vysokej školy v jazykovke v podstate vždy, keď som bola v Česku a nie niekde vo svete. Po skončení školy som rozmýšľala, čo ďalej. Nejaký čas som si hľadala prácu v korporátnom svete, nakoniec som to však prehodnotila. Podnikať som začala v roku 2021. Myslím, že som naučila byť sama k sebe trpezlivejšia a láskavejšia, no i odvážnejšia. Človek sa musí vedieť postaviť sám za seba a dobre sa o seba starať, aby bol v pohode a mohol dobre robiť svoju prácu. Raz som počula myšlienku, že podnikanie je cesta najväčšieho osobného rozvoja a veľmi sa s ňou stotožňujem. Ako rastiem ja, rastie aj moje podnikanie. Alebo je to možno naopak a ja rastiem práve vďaka môjmu podnikaniu. 🙂

KU: V recenziách tvojich študentov sa často opakuje, že si na spolupráci s tebou najviac cenia tvoju empatiu. Z tvojho prístupu cítiť, že študenti sú pre teba naozaj dôležití a pomáhaš im nielen z jazykovej, ale aj z tej ľudskej stránky. Na hodinách vytváraš bezpečnú atmošku a pomáhaš im zbaviť sa blokov a strachu z rozprávania. Akým spôsobom si so študentami buduješ takéto dôverné vzťahy? Máš na to nejaký systém, ktorý by si vedela odporučiť ďalším lektorom?

AP: Dlho som si myslela, že byť dobrou lektorkou znamená mať plnú stenu certifikátov a svoju hodnotu som videla v schopnosti vedieť po anglicky a vedieť učiť. Až časom som pochopila, že to ja som tou tajnou ingredienciou. Skupinka začiatočníkov, u ktorých som raz suplovala v jazykovke, mi na konci lekcie ďakovala za môj prístup a trpezlivosť. Vtedy ma to veľmi prekvapilo, dnes už som si svojich superschopností vedomá. Ľudia sa pri mne dobre cítia, viem ich rozosmiať, podporiť a prirodzene pochváliť. Som sama sebou a prichádzajú ku mne klienti, ktorí s tým rezonujú. Možno aj preto z toho potom vznikajú také pekné spolupráce. Taktiež som prirodzene zvedavá, rada sa učím a dozvedám nové veci. Na každú lekciu mám pripravené aktivity, vždy sa ale rozprávame aj o tom, ako sa klienti majú, čo robili alebo kde boli. Vedia sa z toho vyvinúť veľmi príjemné rozhovory. Najlepšie na tom je, že je to presne o tom, čo v živote riešia, takže je veľká pravdepodobnosť, že to využijú aj v reálnej anglickej konverzácii s cudzincami. Je mi jedno, či mi porozprávajú o Ruži pre nevestu, trénovaní na polmaratón, dovolenke alebo budovaní úspešného biznisu. Zaujíma ma všetko z toho. Moji klienti sú krásny mix rôznych povolaní a životných príbehov a sú pre mňa obrovskou inšpiráciou. Pre niekoho som najlepšia lektorka, inému nesadnem vôbec a je to tak úplne v poriadku. Ostatným lektorom by som teda poradila zistiť, čo je ich dar, čo robia dobre bez toho, aby vôbec nad tým museli premýšľať. Som si istá, že majú tam vonku “svojich ľudí”, ktorí potrebujú presne ich. Tiež je podľa mňa dôležité nezahltiť čas na lekcií len cvičeniami a pilovaním gramatiky a nechať ľuďom dosť priestoru, aby mohli v cieľovom jazyku rozprávať, o čom chcú.

KU: Veľmi sa stotožňujem s týmto prístupom. 🙂 Viem, že momentálne (2024) sa venuješ najmä súkromným lekciám angličtiny a videokurzu pre začiatočníkov “Základy angličtiny krok za krokom”. Mohla by si čitateľom prezradiť viac o tom, ako vznikol nápad na tento kurz, ako prebiehala jeho tvorba a predaj?

AP: Nápad na videokurz vznikol podobne ako nápad na môj ebook a pracovný zošit. Na lekciách som si všimla, že s mojimi začiatočníkmi preberáme podobné veci a často sa k nim vraciame. Preto som chcela vytvoriť pomôcky, ktoré by študentom uľahčili základy angličtiny, ktoré môžu mať vždy po ruke a hocikedy sa k nim vracať. Tvorba týchto anglických pomôcok pre začiatočníkov teda vznikala podľa môjho know-how zo súkromných lekcií. Spravila som si prezentácie, natočila videá a do každej lekcie som vložila aj zhrnutie v pdf. Okrem anglickej gramatiky pre začiatočníkov som pridala aj videá na stanovenie cieľov, anglickú výslovnosť či rozhovor s jazykovou koučkou o prekonaní strachu z anglickej konverzácie. Videokurz je určený pre ľudí, ktorí s angličtinou začínajú a chcú sa naučiť základy, aby sa mohli dohovoriť na dovolenke či so zahraničným rodinným príslušníkom. K videokurzu mali ako prví prístup odberatelia mojich emailov, predalo sa pár kusov. Momentálne zozbieravam spätné väzby a zvažujem obsah sprístupniť v rámci mesačného členstva v online komunite.

KU: Poďme načrieť ešte hlbšie do zákulisia tvojho podnikania. Na Tvojom instagrame @anglictinasalex máš aktuálne viac než 1000 sledovateľov a si na ňom pomerne aktívna – tvoríš príspevky, robievaš livestreamy, dávaš sledovateľom rôzne tipy, točíš reelska,… Tvoríš obsah spontánne, alebo si príspevky plánuješ dopredu? Koľko času ti zaberá marketing a sebapropagácia?

AP: Mám v hlave, pre koho obsah tvorím a čo je mojím hlavným posolstvom. Často zdieľam aha momenty zo súkromných lekcií a na študentky myslím aj pri tvorbe obsahu. Zároveň sa rada delím aj o svoj príbeh a spolupracujem so zaujímavými ľuďmi, ktorí majú čo povedať. Snažím sa pridať jeden príspevok týždenne, niekedy to mám presne premyslené a naplánované, inokedy sa pohrám s trendom alebo novým nápadom. Príbehy tvorím spontánne a “za pochodu”. Na instagrame v priemere trávim menej než hodinku denne, nie je to však pre mňa len pracovný nástroj. Píšem si tam aj s kamarátkami a tiež sledujem obsah, ktorý ma zaujíma. Rada by som tam však trávila ešte menej času, občas si dám offline deň a na mobile nie som.

Čo sa týka ostatného marketingu a sebapropagácie, pravidelne píšem články na blog a posielam svojej komunite emaily. Takisto mám na webe nastavené SEO a mám google business profil, ktorý podporuje moje vyhľadávanie.

KU: Na Tvojom krásnom a prepracovanom webe návštevník nájde, okrem informácií o tebe a o lekciách, taktiež aj blog a členskú sekciu s videokurzom. Robila si si web sama? Cez akú platformu je tvorený? 

AP: Nikdy by som si nepomyslela, že si raz sama vytvorím web a musím povedať, že som za to na seba hrdá. Na začiatku môjho podnikania som nemala veľké úspory, ktoré by som mohla investovať do webdizajnu, mala som však veľa času a chuť učiť sa nové veci. Takisto som ako výhodu vnímala, že ak sa naučím web spravovať sama, budem si môcť kedykoľvek moju webstránku podľa potreby nezávisle upraviť. Použila som českú platformu mioweb a som veľmi spokojná. Na začiatku som sa potrebovala vo všetkom trošku zorientovať, ale myslím, že mi to šlo celkom rýchlo. Páči sa mi, že je platforma intuitívna a má množstvo kvalitných šablón, pluginov, nápovedu a profesionálnu zákaznícku podporu. Všetko, čo som potrebovala pre vytvorenie členskej sekcie či platobnej brány som našla priamo v miowebe. Nedávno som dokonca absolvovala vzdelávací kurz, ktorý zdarma vytvorili pre svojich zákazníkov. S členením webstránky a tvorbou obsahu mi pomohla aj moja vtedajšia konzultantka – marketingová špecialistka Hana Poliačiková, s ktorou som spolupracovala v rámci programu pre začínajúcich podnikateľov.

KU: Myslíš si, že lektor v dnešnej dobe potrebuje mať svoj web? Prečo áno, prípadne prečo nie? Aký význam má web konkrétne pre teba?

AP: Myslím si, že na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Ja to vidím takto: Ak chce lektor rozbehnúť svoj vlastné podnikanie a vlastnú značku, tak potom určite áno. Ak chce hlavne učiť, ale nemá záujem o budovanie vlastného mena, potom mu web asi ani netreba, pretože môže pracovať pod niekým, kto mu bude za malú províziu posúvať klientov. Najmä v Česku takýchto virtuálnych jazykoviek existuje niekoľko. Podľa mňa osobne je skvelé mať web a som rada, že ho mám. Potenciálny zákazník tam môže jednoducho a prehľadne získať všetky informácie, ktoré potrebuje vedieť o mojej ponuke či možnostiach spolupráce. Takisto si na mojom webe ľudia môžu prečítať recenzie, blogové tipy na zlepšenie angličtiny či môj ebook zdarma. Verím, že to mojim potenciálnym klientom pomáha zorientovať sa v tom, ako im môžem s angličtinou pomôcť a rozhodnúť sa, či som to, čo hľadajú. Neviem si predstaviť, že by moji zákazníci všetky tieto informácie mali dohľadávať medzi príspevkami na sociálnych sieťach.

KU: Na prvý pohľad sa zdá, že v dnešnej dobe už väčšina lektorov uprednostňuje flexibilitu online výuky, ty však máš stále prenajatú aj kanceláriu a okrem online lekcií učíš aj osobne. V Považskej Bystrici dokonca organizuješ workshopy angličtiny v skupinkách. Mohla by si, prosím, prezradiť viac o tom, ako vznikol nápad s workshopmi a ako vnímaš online vs. offline výuku?

AP: Myslím, že je to o zvyku. Pôvodne som učila len osobne v jazykovke a presun na online výuku bol pre mňa veľká výzva. Mala som vtedy úžasné študentky, jedna z nich mala dokonca asi 70 rokov. Všetky prešli na online výuku a spoločne sme to krásne zvládli. Takisto sme si pomáhali s kolegyňami a bola som vďačná aj za tvoju Akadémiu lektorov alebo český projekt Digitálni lektoři. 

Minulý rok prišiel dopyt po osobných lekciách a ja som to rada privítala. Je to príjemná zmena, so študentkami sme si naše posedenia pri kávičke veľmi obľúbili. Online výuka stále tvorí asi 80-85% mojich lekcií.

Čo sa týka workshopov, tie vznikli ešte skôr. Chcela som zorganizovať offline stretnutie, kde by sme si príjemne pokecali v menšej skupinke. Stretávame sa párkrát do roka v kaviarni alebo u mňa doma, v lete sme si urobili aj piknik v parku. Na workshopy chodia moje bývalé študentky a kamarátky. Veľmi som ich v poslednej dobe nepropagovala, je to skôr také naše súkromné stretko pri vínku a jedle, kde si spolu pokecáme po anglicky. Cena je oveľa nižšia ako pri súkromných lekciách, workshopy robím skôr pre radosť, než pre peniaze. Témy vyberám podľa aktuálneho obdobia, na jeseň sme sa pobavili o našich obľúbených hygge aktivitách, na začiatku roka zas o našich snoch a cieľoch na 2024.

KU: Na Tvojom instagrame si nedávno napísala vetu: “Myslím si, že každá žena by mala cestovať sama aspoň raz za život.” Čo pre teba znamená cestovanie a kam ťa v živote posunulo? 

AP: Bez cestovania by som nebola tým, kým som. Ako dieťa som s rodinou cestovala najmä po Slovensku, bola vo mne však aj túžba spoznať svet. Prvýkrát som vycestovala po strednej do Londýna, kde som pracovala a chodila do jazykovky. Potom zas na spomínaný Erasmus do Nemecka, ktorý ma priviedol k výuke angličtiny. Nebola som klasický dovolenkár, väčšina mojich ciest bola spojená s prácou alebo štúdiom v zahraničí. Po návrate domov som zas cestovala na víkendové výlety za mojimi zahraničnými kamarátkami, s ktorými som sa na cestách spoznala. Nabrala som veľmi veľa skúseností, videla som, ako veci fungujú inde, ako ľudia žijú a rozmýšľajú. Vďaka angličtine a cestovaniu som spoznala neskutočne zaujímavých a milých ľudí, s mnohými z nich som doteraz v kontakte.  Cestovanie ma naučilo dôverovať samej sebe a aj tomu, že všetko dobre dopadne. Zároveň mi neskutočne obohatilo život. Najsilnejším zážitkom bol môj polročný študijný pobyt v Malajzii na jednej z TOP 100 svetových univerzít na svete. Bol to veľmi intenzívny polrok, z ktorého budem čerpať asi navždy. Spomienky na Áziu ma vždy zahrejú pri srdci, bolo to veľmi pekné a zároveň aj veľmi sebarozvojové obdobie.

KU: Aké sú ďalšie tvoje obľúbené spôsoby sebarozvoja a aké máš tvoje sny a ciele na najbližšie roky? (Ak to nie je tajné :-))

AP: Milujem sebarozvoj a je to pre mňa koktejl s rôznymi ingredienciami, ktoré vždy namiešavam podľa môjho aktuálneho obdobia. Niekedy leňoším na gauči so sebarozvojou knihou v ruke, inokedy počúvam podcasty pri varení alebo na prechádzke alebo sa stretávam s kamarátkami – lektorkami či podnikateľkami. Sú pre mňa obrovskou inšpiráciou a som vďačná, že mám okolo seba takých skvelých ľudí. Sú aj dni, kedy na svojom sebarozvoji pracujem len tak, že sa stíšim a doprajem si čas pre seba. Môžem potom počuť vlastné myšlienky, obmedzujúce presvedčenia či strachy, ktoré ma brzdia. Myslím, že občas treba pre sebarozvoj prijímať informácie z vonku a občas zas zvnútra. Niektoré odpovede totiž nájdeme len sami v sebe.

Čo sa týka snov a cieľov, delím sa o ne rada. Pamätám sa, že sme raz s kamarátkou dostali túto otázku o životných cieľoch počas vysokej školy. Ona povedala niečo o škole a kariére. Mojim cieľom bolo a stále je byť šťastná. Chcem byť zdravá, mať zdravé vzťahy, pokoj na duši, pekný domov a prácu, ktorá ma baví. Milujem cestovanie, no vždy sa teším späť domov. Je to pre mňa dobrá spätná väzba, že si budujem život, ktorý milujem. Samozrejme mám aj podnikateľské ciele, dobre prežitý život je však moja priorita.

KU: Wow, to je nádherná odpoveď! Priznám sa, že pre mňa si perfektný príklad toho, ako sa dá vďaka vášni pre jazyk, systému, práci na sebe a vytrvalosti vybudovať kvalitné a fungujúce lektorské podnikanie, ktoré je prirodzenou súčasťou tvojho života. Sociálne siete však niekedy zvádzajú k tomu, že vonkajší pozorovateľ vidí len výsledok práce druhého, ale už nevidí tú snahu a tie každodenné činnosti, ktoré k tomu výsledku viedli. Ako vnímaš túto tému ty? Do akej miery svoje úspechy považuješ za výsledok práce na sebe a akú úlohu v nich zohráva mindset a prípadné ďalšie faktory?

AP: Milujem túto otázku. Občas mi je ľúto, keď si ľudia závidia alebo nedoprajú práve z tohto dôvodu, že nevidia, čo všetko sa za tým úspechom skrýva. Moja realita bola taká, že som začala podnikať v podstate z ničoho v mojej starej detskej izbe u rodičov. Bolo to krátko po mojom návrate z Ázie, dokončení štúdia na vysokej škole a uprostred svetovej pandémie. Život som mala hore nohami. Ako som spomínala, nemala som veľa úspor, ktoré by som mohla investovať do rozbehu podnikania, prvé fotky na web mi urobila sestra pri bielej stene – tiež v našej detskej izbe. Začala som aj s nesprávnou cenotvorbou, jedna z klientiek mi povedala, že by som mala zdražiť. Prvé zmeny cien boli pre mňa ťažké, dnes už mi to nerobí problém. Na instagrame som zo začiatku tvorila len príspevky v canve, vôbec som sa nechcela ukazovať. Až neskôr prišli fotky a potom aj videá. Asi mi poslúžila moja vlastnosť, že keď sa do niečoho rozhodnem pustiť, robím to najlepšie ako viem. Viem, čo chcem a som ochotná si po to ísť za hranice mojej komfortnej zóny. Nejaký základ vedomostí som mala zo školy, v praxi to však šlo pokus-omyl. Myslím, že si to veľmi dobre vystihla, najdôležitejší je podľa mňa mindset a chuť experimentovať. Makačka to rozhodne bola a aj je. Treba byť trpezlivý a dobre sa starať o svoje duševné i fyzické zdravie – kvalitne jesť, spať, hýbať sa, obklopovať sa dobrými ľuďmi, pestovať si rastové nastavenie mysle. Najprv sa postarať o seba a až potom o biznis.

KU: Čo by si odporučila lektorkám a lektorom, ktorí chcú podnikať kvalitne, kreatívne a po svojom?

AP: Aby sa nebáli, verili si a investovali do seba. Keď svoju prácu budú robiť dosť dlho a dobre, výsledky sa zaručene dostavia.

KU: Alex, ďakujem krásne za tento skvelý, inšpiratívny rozhovor a prajem Ti všetko dobré! 🙂

Rýchle otázky na záver:

  • Tvoj obľúbený citát v angličtine: Never try, never know (Neskúsiš, nevieš)
  • Kniha, ktorá sa Ti v poslednej dobe páčila: The Science of Living – Stuart Farrimond
  • Obľúbená aktivita, keď práve nepracuješ: venčenie psíkov z útulku, oddych s priateľom, stretnutia s kamarátkami a rodinou alebo výlety
  • Obľúbený nápoj: voda
  • Tvoja ideálna dovolenka: taká, kde uplne vypnem a rozmýšľam len nad tým, čo si dám jesť a čo budem dnes robiť s časom 
  • Obľúbená téma na rozhovor so študentami: ich životné príbehy a zážitky, duševné zdravie, podnikanie, sebarozvoj

Páčil sa vám tento rozhovor? Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé rozhovory s jazykovými lektorkami:

Rozhovor s Dankou Lazíkovou – lektorkou, polyglotkou a manažérkou jazykových škôl o tom, ako vybudovať od základov kvalitnú jazykovú školu a ako zladiť materstvo a podnikanie.

Rozhovor s Lydkou Hančarikovou o dôležitosti motivácie v spolupráci medzi lektorom a študentami.

Rozhovor so Zuzkou Novákovou o netradičnom spôsobe učenia taliančiny, pozitívnom myslení a o tom, že z každej situácie v živote sa dá vyťažiť niečo pozitívne.