Milá Zuzana, ďakujem, že si prijala pozvanie na rozhovor pre Akadémiu lektorov. Zistila som o Tebe, sa venuješ pestrej palete aktivít. Žila si v Taliansku, máš skúsenosti so sprevádzaním v Ríme, si herečka, moderátorka, tlmočníčka a lektorka taliančiny… Zdá sa, že Tvoje pôsobenie je akousi synergiou umenia, kultúry, jazykov a dolce vita. Mohla by si sa, prosím, čitateľom predstaviť?

Ja ďakujem Tebe, Kristínka. Robiť rozhovory s lektormi je naozaj úžasný nápad. 🙂 Kto som? Hmm… Najlepšie bude, keď vám porozprávam kúsok z môjho životného príbehu.

Na otázku, čo ma priviedlo do Talianska, vždy odpoviem: „Hra osudu.“ V osemnástich rokoch som tam odišla na letnú brigádu. Myslela som si, že s angličtinou sa bez problémov dorozumiem. Po taliansky som nevedela ani ceknúť. Len v tej dobe veľmi málo Talianov vedelo po anglicky, takže kvôli práci som bola prakticky nútená sa tú taliančinu naučiť. Prvý mesiac som iba počúvala a opakovala nejaké slovíčka a frázy. Ani som nevedela, ako sa píšu. Učila som sa presne takým spôsobom, akým sa učia jazyk malé deti. Nepíšu si, nevedia nič o gramatike, iba počúvajú a opakujú. Po mesiaci som si nechala poslať do Talianska Taliansko-slovenský slovník. Stali sa z nás najlepší kamaráti. Všade som si ho so sebou brala, dokonca aj na záchod…Ihihi…Po 3 mesiacoch sa mi rozviazal jazyk a ja som začala hovoriť. Tešila som sa ako malé dieťa. Taliančina ma tak uchvátila, že som sa ju rozhodla učiť ako samouk. Kúpila som si knižku Taliančina pre samoukov, ktorú som si prešla dokopy tri krát. Chodila som do kina na kreslené rozprávky, lebo, aj keď som nerozumela všetkému, dej som vďaka kresleným postavičkám vždy pochopila. Počúvala som talianske pesničky, prekladala si texty. Každý týždeň som si kupovala bulvárne časopisy, kde som si zvýrazňovala neznáme slovíčka a následne si ich vyhľadávala v slovníku a zapisovala do zošita. Boli písané jednoduchým štýlom a bolo tam veľa fotiek. Takže celkom zábavné učenie. Veľmi rada na to obdobie spomínam.

Neskôr som sa zamilovala do jedného Taliana a ostala som v Taliansku žiť. Vtedy som všetky moje sny zavesila na klinec. Keď sme sa rozišli, vrátila som sa na Slovensko. Nevedela som, čo robiť so svojím životom, ale vedela som, že chcem žiť v Taliansku. V tom období som sa veľmi priblížila k Bohu, a práve vďaka nemu som našla svoje poslanie. V 23 rokoch som nabrala odvahu a rozhodla som sa nasledovať môj sen: študovať herectvo v Ríme. Prijali ma na slávnu Hereckú akadémiu Beatrice Bracco. Od toho momentu bolo herectvo mojím jediným zmyslom života. Venovala som mu všetko, čo som mala: srdce, čas, všetky peniaze, ba dokonca som sa preň aj zadlžila. Život v Ríme je naozaj drahý a ani s troma robotami sa mi nepodarilo uživiť. Nevedela som si predstaviť robiť v živote nič iné a vždy som hovorila, že keď nebudem môcť byť herečkou, tak stratím zmysel života. A to sa aj stalo, keď som sa v septembri 2018 musela kvôli dlhom a nedostatku hereckých príležitostí vrátiť späť na Slovensko. Bolo to najťažšie obdobie v mojom živote. Padla som na úplné dno. Prišla som do Bratislavy bez peňazí, s dlhmi, bez práce, bez bytu, s tridsiatkou na krku a bez môjho sna, ktorému som venovala tak veľa s vidinou, že všetko, čo som mu s láskou dala, sa mi raz vráti. Veľmi som sa hanbila. Mala som pocit, že som v živote nič nedokázala a že ma na tomto svete nikto nepotrebuje. Pamätám si, ako som si sadla k stolu a začala plakať. Vyplakala som toľko sĺz, že mi už žiadne nezostali. A práve v tom momente z mojich úst vyšli tieto slová: „Bože, ja naozaj neviem, čo mám so svojím životom robiť… Prosím ťa, ukáž mi moje poslanie a ja ťa budem nasledovať.“

A potom sa to stalo. Môj vnútorný hlas mi našepkal: “TALIANČINA… ZAČNI UČIŤ TALIANČINU!“ Moja cesta sa mi pomaličky začala ukazovať. Stále viac a viac študentov sa so mnou chcelo učiť taliančinu. Stretla som tých správnych ľudí, ktorí mi pomohli rozbehnúť môj nový biznis. Začala som tlmočiť, prekladať, organizovať eventy pre slovensko-taliansku komunitu, vyrábať talianske kartičky, ktoré urýchľujú proces učenia sa. Momentálne píšem dve knihy: o Ríme a o mojej učebnej metóde, pretože som pochopila, akým štýlom by sa mal jazyk učiť a chcem, aby so to dostalo k čo najviac ľuďom.

Už sa viac nehanbím, že som bola zrazená na kolená, práve naopak. Bola to tá najlepšia vec, aká sa mi mohla stať. Týmto by som chcela motivovať všetkých tých, ktorí si práve prechádzajú ťažkými životnými skúškami: „Nikdy nie je neskoro začať odznova.“

Áno, presne! Každý krok a každé rozhodnutie, ktoré v živote človek urobí, ovplyvní jeho budúcnosť. To, čomu venujeme našu pozornosť a energiu dnes, určí, ako budú naše životy vyzerať o pár rokov. Mohla by si porozprávať, ako momentálne vyzerá bežný deň Zuzky Novákovej?

Ihihi…Budík 6:30. Hneď po zobudení sa poďakujem v duchu za všetko, čo mám. Vyzerá to nasledovne: ,,Ďakujem za tento prekrásny deň, ďakujem za moju rodinu, môjho partnera, moju úžasnú prácu, som vďačná za taliančinu, mojich študentov, za vodu, jedlo, strechu nad hlavou, za úsmevy, objatia, lásku…“ Je to taký rituál. Vďačnosť prináša do našich životov pokoj, šťastie a hojnosť. Aj svojim študentom odporúčam písať si diár vďačnosti, samozrejme, po taliansky. Potom nasleduje ranná talianska kávička, pripravená v moka konvičke, zdravé raňajky, sprcha a hor-sa do učenia pre mňa najkrajšieho jazyka na svete – taliančiny.

Učím od 7:00 do 21:00 od pondelka do nedele. Väčšinou mávam doobedia úplne plné, čiže odučím na Skype 4-5 lekcií za sebou. Potom obedňajšia prestávka a pokračujem s lekciami až do večera. Momentálne mám 35 študentov, v priemere 7 lekcií na deň. Najviac lekcií mám online. Je to pohodlné, šetrí to čas a môžete byť kľudne aj v pyžame, mne to nevadí…Ihihi…Učím, samozrejme, aj osobne. Niekoľko študentov chodí na lekcie ku mne domov. Aj to má svoje výhody: bývam priamo v centre Bratislavy, pripravím vždy vynikajúcu taliansku kávičku a keďže je môj priateľ Talian, moji študenti si s ním môžu pokecať. Ja osobne dochádzam za študentami už veľmi málo. Výnimkou sú klienti, ktorí majú záujem o Biznis taliančinu, Taliančinu pre firmy alebo Skupinové kurzy. Dochádzanie je náročné a považujem ho za stratu času. Avšak, keď som s učením začínala, bol to doslova bláznivý maratón. Celý deň som len behala z jedného miesta na druhé. Ráno taliančina na Skype, potom do jazykovky, potom taliančina pri kávičke v kaviarni, potom naspäť domov na Skype, potom znovu za študentom na opačný koniec mesta, ďalšia taliančina pri kávičke a zase naspäť domov na Skype. Toto som robila približne rok a pol. Poviem vám, bola to fuška. Niekedy som ani nemala čas sa naobedovať. Ale tá skúsenosť stála za to. Naučila som sa to robiť trošku inak. Nastavila som si priority a teraz som v pozícii, kedy si môžem vybrať, či daná pracovná príležitosť je pre mňa výhodná alebo nie. Predtým som nemohla. Brala som všetko, pretože som si čo najskôr chcela splatiť dlhy. Môj denný harmonogram nepozostáva len z lekcií. Pravidelne tlmočím, hlavne pre Talianov, ktorí majú na Slovensku biznis, prekladám texty z taliančiny do slovenčiny, občas moderujem, odbehnem si aj na nejaký herecký kasting a starám sa o svoju FB stránku: Konverzácie v taliančine. A nedávno som dokonca začala učiť slovenčinu Talianov. Jednoducho sa počas dňa snažím používať všetky svoje talenty a slúžiť druhým ľuďom.

Myslím si, že dobrý lektor musí svoju prácu robiť s nadšením a láskou, čo potvrdzujú aj recenzie Tvojich študentov. V komentároch, ktoré Ti viacerí študenti zanechali, sa opakovalo, že sa na každú lekciu s Tebou tešia, pretože okrem toho, že sa naučia jazyk, si môžu užiť príjemnú debatu pri káve alebo sa cítiť na skype hovore, akoby volali s kamoškou. Si veľmi otvorená a študentom zo seba evidentne veľa odovzdávaš. Zaujímalo by ma, čo, naopak, prinášajú študenti Tebe? Čo Ťa na práci lektorky najviac baví a teší?

Predstavte si, že stretnete človeka, ktorý má rovnaký koníček ako vy. Čo urobíte? Budete sa o ňom s nadšením rozprávať celé hodiny a budete sa pri tom cítíť výborne. To isté sa deje medzi mnou a študentami. Už od prvej hodiny nás spája láska k taliančine.

Moji študenti ma nabíjajú pozitívnou energiou. Ja milujem tú úžasnú atmosféru, ktorú si spolu na hodinách vytvárame. Milujem sa s nimi smiať. Milujem, keď mi posielajú fotky ako študujú pri vínku alebo pri prosečku..Ihihi…Milujem, keď mi povedia s rozžiarenou tvárou: „Zuzi, včera som videl film po taliansky a celkom som rozumel…“, alebo: „Zuzi, bola som v Taliansku a v reštike som objednala jedlo pre celú moju rodinu po taliansky. Vieš, akí boli na mňa hrdí?“

Milujem spoznať svojich študentov lepšie a vypočuť si ich príbeh. Pri konverzačných hodinách sa o sebe veľmi veľa dozvieme a ja som veľmi vďačná za ich otvorenosť a dôveru.

Medzi študentami mám mamičky s malými deťmi, ktoré počas lekcie držia v jednej ruke dieťa a v druhej ruke pero. Študenti, ktorí sa po 8-hodinovej pracovnej šichte vrátia domov a namiesto toho, aby si oddýchli, zapnú Skype a učia sa taliančinu. Mladí študenti, ktorí chodia na brigády, len aby si mohli zaplatiť lekciu. Operní speváci, ktorí chcú lepšie porozumieť svojim textom, študenti-futbalisti, ktorí chcú hrať v Taliansku futbal, 50-ročné študentky, ktoré sa učia terminológiu, aby mohli pracovať ako chyžné v Taliansku. Šudentky, ktoré majú talianskych partnerov a chcú im lepšie porozumieť. Študenti, ktorí obchodujú s Talianmi a chcú si vybudovať väčšiu dôveru u svojich obchodných partnerov tým, že budú hovoriť ich jazykom. Dôchodcovia, ktorí si trénujú svoju pamäť a naďalej sa vzdelávajú.

Nájsť si v dnešnom uponáhľanom svete čas na učenie sa cudzieho jazyka, pri všetkých tých povinnostiach, si zaslúži naozaj veľký obdiv. Klobúk dole.

Taliansko a káva idú k sebe. Ako prvá lektorka v Bratislave si prišla s originálnym konceptom taliančiny pri kávičke, taliančiny na trhu, na zmrzline, všimla som si tiež slovensko-talianske aperitivo… Pre koho sú tieto podujatie určené a ako prebiehajú? 

Tieto eventy sú určené pre všetkých milovníkov taliančiny 🙂 Vždy pripravujem dva druhy materiálov: pre jazykovú úroveň A1/A2 a B1/B2. Ide o skupinovú lekciu, ktorá má špecifickú tému. Ako to prebieha? Zoberme si napríklad Taliančinu na zmrzline. Ja a študenti sa stretneme vonku na zmrzke, čiže v reálnej situácii. Učíme sa, ako si vypýtať zmrzlinu po taliansky, zmrzlinové príchute, slovíčka týkajúce sa zmrzliny, čítame si dialóg o lete a konverzujeme v prítomnom čase. Takúto zážitkovú taliančinu organizujem dva razy do mesiaca. Milujem kreativitu, takže sa snažím študentom ponúknuť vždy niečo originálne: Vitajte na Sicílii!, Talianska kinematografia, Raňajky“na taliansky spôsob“, Talianske gestá,… A momentálne pripravujeme s priateľom Kurz taliančiny spojený s dovolenkou na Sicílii na budúci rok v júli.

Slovensko-taliansky večer je stretnutie milovníkov taliančiny a talianskej kultúry s Talianmi, ktorí žijú na Slovensku. Keďže v Bratislave zaznamenal veľký úspech, rozhodli sme sa ho organizovať aj v iných slovenských mestách. Neočakávajte však obyčajné stretnutie! Náš večer má naozaj bohatý program: interaktívne hry na spoznanie sa, slovensko-taliansky kvíz, pri ktorom sa dá vyhrať fľaša vína, talianska hudba s talianskym spevákom, karaoke so slovenskými a talianskymi pesničkami… Minule Slováci učili Talianov tancovať ľudovky, hihi. Veľmi sme sa nasmiali. A prezradím, že sem-tam sa nám podarí vytvoriť slovensko-taliansky párik. Zasadací poriadok robievam ja. Dávajte si na mňa pozor, mám to všetko premyslené. 🙂

Taliančina pri kávičke je moja srdcovka. Pravdupovediac ju vymyslela moja mamina. Pred dvoma rokmi v novembri som propagovala event Taliančina pri pohybe, na ktorý sa nikto neprihlásil. Bola som z toho smutná a mamina sa ma snažila rozveseliť. Povedala mi, že možno sa neprihlásili preto, že je vonku zima a poradila mi, aby som skúsila taliančinu niekde v teplúčku, napríklad v kaviarni. Taliančina pri kávičke sa stala takou populárnou, že som istý čas nerobila nič iné, len vysedávala po kaviarňach. Neskôr som vymyslela aj Dobročinnú taliančinu pri kávičke. Organizujem ju štyrikrát do roka a za vyzbierané peniažky urobíme jeden veľký nákup bezdomovcom. Niektorí študenti dokonca prispievajú bez toho, aby sa zúčastnili na lekcii. Vidíte, aká je TALIANČINA úžasná?

Ak sa túžite stať súčasťou komunity lektorov, ktorí sa navzájom podporujú, sledujte instagram @akademialektorov pre svoju dennú dávku inšpirácie.

To je super, máš skvelé nápady. Aké benefity tieto eventy prinášajú študentom, v porovnaní napríklad s tým, keď sa učia sami doma alebo majú lekciu on-line?

Najrýchlejší spôsob, ako sa naučiť cudzí jazyk, je vycestovať do krajiny, kde sa aktívne používa. Ale keďže veľa študentov takúto možnosť nemá, snažím sa im vytvoriť také malé Taliansko u nás v Bratislave. Študenti sa učia priamo v teréne, kde zapájajú všetky svoje zmysly. Zoberme si ako príklad dve situácie: Jeden študent sa biflí slovíčka súvisiace s reštauráciou doma. Druhý študent ide na event Taliančina v reštaurácii, kde sa učí tieto slovíčka v reálnej situácii, pomocou vizualizácie, doslova tie slovíčka prežíva. Učí sa, ako sa povie vidlička, berie si ju do rúk, používa to slovíčko v konverzácii s inými študentami. Učí sa a zároveň sa pritom zabáva. Podľa vás, ktorý spôsob učenia je prirodzenejší, efektívnejší a rýchlejší? 

Niektorí polygloti tvrdia, že ich osobnosť sa mení podľa toho, ktorým jazykom práve rozprávajú. Románske jazyky sú sprevádzané výraznou gestikuláciou, je pri nich veľmi dôležitá intonácia, výraz tváre, komunikujeme doslova celým telom. Učíš svojich študentov aj talianske gestá? Pomáhajú Ti herecké skúsenosti aj pri práci lektorky?

Event Talianske gestá je najžiadanejší a zároveň aj najzábavnejší event zo všetkých. Predstavte si 10 študentov s divokou gestikuláciou a talianskym temperamentom v kaviarni. Niekedy sa pri ukazovaní tých gest tak nasmejeme, že nám tečú slzy. Poviem vám, že pri gestách sa moje herecké JA dokáže pekne vyblázniť. Štúdium herectva mi naozaj dalo veľmi veľa. Všetko, čo sa raz v živote naučíme, dokážeme zužitkovať.

Herectvo ma naučilo POČÚVAŤ toho druhého, pretože keď hráte, nestačí sa len naučiť svoj text, musíte vidieť toho druhého, pozorne ho počúvať. Často sa v živote stáva, že nepočúvame toho, kto nám niečo hovorí. Neustále mu skáčeme do reči, a dokonca aj keď hovorí, už rozmýšľame v duchu nad tým, čo mu chceme odpovedať.

Herectvo ma naučilo TRPEZLIVOSTI. Ako herec čakáš na svoju príležitosť, robíš jeden kasting za druhým s vidinou, že to bude ten rozhodujúci pre tvoju kariéru. Niekedy to čakanie môže trvať roky a roky.

Herectvo ma naučilo PRECÍZNOSTI. Nemôžeš hrať rolu, ktorú nepoznáš ako vlastnú päsť, takže na svojej role pracuješ s pedantnosťou, chceš sa o nej dozvedieť čo najviac. Naša učiteľka herectva vždy hovorila: „Nechoď na scénu, ak nevieš prečo tam ideš, odkiaľ tam ideš, čo tam chceš robiť a čo si od tej scény odnesieš.“ Podľa mňa je precíznosť v práci veľmi dôležitá. A, samozrejme, naučila som sa modelovať hlas a používať ho tak, aby som čo najlepšie vedela komunikovať s druhým človekom.  

Kde čerpáš inšpiráciu pri príprave na svoje hodiny? Prispôsobuješ lekcie svojím študentom na mieru?

Áno, Kristínka, pre každého študenta mám vytvorený individuálny plán. Ale na to, aby som ho mohla vytvoriť, najskôr potrebujem môjho študenta trošku spoznať. Takže si ho vytváram až po prvých 6-7 lekciách. Jedná sa o krátkodobý plán. Maximálne na 2 lekcie dopredu. Je rozdelený na minúty: 5 minút kontrola úloh, 15 minút nová gramatika, 15 minút cvičenia na novú gramatiku, 20 minút konverzácia na špecifickú tému, 5 minút opakovanie slovíčok použitých na hodine alebo gramatické okienko. Samozrejme, toto je len príklad. Ten plánik nie je nikdy rovnaký. A ešte jedna vec. Plánik študentom väčšinou neposielam. Nechcem im vytvárať časový stres. Posielam ho iba vtedy, keď to uznám za vhodné, alebo keď si ho niekto vyslovene vyžiada.

Ktoré materiály najradšej využívaš pri výučbe?

Čo sa týka materiálov, milujem stránky Loescher Editore, Campus Italiano per stranieri-Mondadori Education a Oneworlditaliano, z knižiek využívam Facile Facile, Nuovo Espresso, Un tuffo nell’azzurro, Taliančina pre samoukov, kde je hrdinom knihy Gigi. So študentmi si tiež robíme skúšobné testy pre talianske certifikáty CILS, CELI a PLIDA. Tam si precvičujeme gramatiku, posluch, čítanie, písanie, rozprávanie a samozrejme si obohacujeme slovnú zásobu. Tie testy sú naozaj vynikajúce. Dokonca sa aj ja pri nich vždy naučím nejaké nové slovíčka 🙂

Z YouTube kanálov využívam: LearnAmo, Oneworlditaliano, Edilingua, Fun and easy italian.

Mimo hodiny odporúčam študentom počúvať a prekladať si talianske pesničky, pozerať talianske filmy s titulkami a čítať si knižky v taliančine. Najlepšie je vybrať si knižku podľa svojej jazykovej úrovne. Pre mňa je jednotka na trhu vydavateľstvo Alma Edizioni. Ja osobne som zamilovaná do knižky Amore e cappuccino (level A1), hihi. Prečo? Pretože sa odohráva v Ríme.

Vytváram si aj vlastné učebné materiály, ktoré nenájdete v žiadnej knižke. Pomáhajú zlepšiť AKTÍVNU TALIANČINU, čiže rozprávanie.

Spomínala si, že učíš priemerne 7 hodín denne a svojim študentom si k dispozícii dokonca aj cez víkendy. Je niečo, čo považuješ za náročné na svojej práci a intenzívnom kontakte s ľuďmi? Ako sa Ti darí zorganizovať si čas a popritom si udržiavať dobrú náladu a mentálne zdravie? 

Moji študenti sa ma často pýtajú, či mám čas oddychovať. Pravdupovediac, predtým ako som spoznala môjho priateľa, som bola tak „trošku“ hyperaktívny workoholik. Správne oddychovať ma naučil práve on. A musím povedať, že som si našla toho najlepšieho učiteľa na svete: pravého Taliana. Veď viete, akí sú Taliani. Na všetko majú čas, nikam sa neponáhľajú, sú majstri v užívaní si života. V sobotu poobede sa venujeme Sladkému nič nerobeniu. V taliančine sa tomu hovorí: IL DOLCE FAR NIENTE. Vypneme mozgy a vylihujeme na gauči aj 5 hodín. Robíme si srandu, že sme dvaja povaľači. Cez týždeň sme, naopak, aktívnejší. Dva razy do týždňa chodíme hrávať tenis a raz do týždňa na kurz salsy. S mojím priateľom máme rovnaký zmysel pre humor, sme blázniví a často sa správame ako dve malé deti. Je to úžasné. Smejeme sa od rána do večera. Podľa mňa šťastný človek je ten, ktorý robí to, čo ho baví, je vďačný za to, čo má, a neberie sa príliš vážne.

Aký by podľa Teba mal byť kvalitný lektor?

Kvalitný lektor ti vytvorí prostredie, v ktorom sa cítiš príjemne, familiárne, bezpečne. Keď sa študent na hodinu teší, naučí sa oveľa viac. Nemá vytvorený blok ani strach zo zlyhania, lebo vie, že lektor ho nebude súdiť. Kvalitný lektor pristupuje ku každému študentovi individuálne. Je to prácnejšie? Áno, je. Je to časovo náročnejšie? Áno, je. Zaberie ti to prípravu mimo hodiny, ktorú nemáš zaplatenú? Áno, zaberie. Výsledok však stojí za to!

Kvalitný lektor ťa motivuje na každej hodine a úprimne ťa pochváli za každé zlepšenie.

Kvalitný lektor sa neustále vzdeláva a hľadá možnosti, ako môže študentovi uľahčiť alebo zjednodušiť učenie. Učenie sa cudzieho jazyka s lektorom je veľmi delikátna vec. Študent sa dostáva do polohy, kde mu lektor (možno aj mladší) opravuje chyby, preto by mal byť empatický a vedieť komunikovať tak, aby sa študent necítil kritizovaný. Z kritiky totiž vzniká pocit menejcennosti a následne klesá motivácia k učeniu. Rada využívam jemnejší tón hlasu, taký materinský, keď chcem hovoriť o gramatických chybách, a opačne, ráznejší tón hlasu, keď vysvetľujem gramatiku.

Podľa mňa je skvelé, keď lektor na konverzačných hodinách rozpráva oveľa menej ako študent. Aktívna taliančina je rozprávanie a písanie, pasívna taliančina počúvanie a robenie si cvičení. Hovoriť sa naučíme iba hovorením, takže študent by mal mať na lekcii dostatok priestoru a času na vyjadrenie svojich myšlienok. Kvalitný lektor pevne verí, že sa cudzí jazyk dokáže naučiť každý. Niekomu to ide rýchlejšie, niekomu pomalšie, ale keď sa chce, dá sa všetko. NIENTE È IMPOSSIBILE 🙂

Súhlasím, úplne si to vystihla. Ak by si mala dať začínajúcim lektorom nejakú radu, čo by si im odporučila?

Milujte svoju prácu! Vykonávajte ju zodpovedne! Buďte pripravení na každú hodinu! Buďte dochvíľni! Neustále sa vzdelávajte, vyhľadávajte nové učebné metódy alebo si vytvorte vlastnú, ktorá môže zjednodušiť proces učenia.

Buďte si vedomí svojej ceny! Ponúkate svoje vedomosti, svoje know-how, svoju učebnú metódu. Sú za tým roky a roky štúdia a samozrejme aj investícií.

PS: A keď náhodou urobíte počas hodiny chybu, priznajte si ju a študentovi sa ospravedlňte. Nikto nie je dokonalý. 🙂

Ďakujem Ti veľmi pekne za rozhovor, si super! 🙂 

Viac o Zuzke:

  • Opíš sa 3 slovami: pozitívna, štedrá, kreatívna
  • Obľúbené slovo alebo fráza v jazyku, ktorý učíš: Ottimo!
  • Obľúbený nápoj: pravé talianske espresso
  • Obľúbená kniha: Pravidlá úspechu od Jacka Canfielda
  • Obľúbená aktivita: každodenná práca na svojej osobnosti
  • Najobľúbenejšie miesto na svete: moja srdcovka je a navždy ostane večné mesto – Rím
  • Obľúbená téma na pokec so študentami: ich životný príbeh

Páčil sa Ti rozhovor so Zuzkou a chcel by si sa dozvedieť viac tipov od skúsených jazykových lektorov? Sleduj instagram @akademialektorov pre viac čerstvej inšpirácie.