Hry ako súčasť jazykových lekcií

Dve pravdy a jedna lož je veľmi jednoduchá a zábavná slovná hra. Nepotrebujete k nej žiadne materiály, iba chuť rozprávať. Môžete ju využiť na hodinách so začiatočníkmi, ktorí v cudzom jazyku vedia tvoriť aspoň jednoduché vety, ale aj s pokročilými, čo býva neraz zábavné a obohacujúce. Ide o jednoduchú hru, ktorá sa dá využiť využiť napríklad ako rozcvička na začiatku lekcie, alebo vtedy, keď ku koncu hodiny ostáva ešte pár minút a vy ste už dokončili všetky ostatné aktivity. Rovnako môže poslúžiť na prelomenie ľadov na prvej lekcii s novým študentom. Aké sú teda jej pravidlá?

Hra spočíva v tom, že každý z účastníkov si premyslí a vysloví tri tvrdenia o sebe, z ktorých dve sú pravdivé a jedno nepravdivé. Úlohou spoluhráča je uhádnuť, ktorá z informácií je lož. Hru môžete využiť na individuálnych lekciách vo dvojici, čím sa nazájom so svojím študentom lepšie spoznáte, ale, samozrejme, aj v skupine. Študent, ktorý získa najviac bodov, vyhráva.

Buďte kreatívni

Existuje niekoľko spôsobov, ako si hru dokážete prispôsobiť. Ak sa so študentom ešte nepoznáte, môžete hovoriť všeobecne o sebe. Ak sa poznáte už dlhšie, môžete hrať napríklad dve pravdy a jednu lož o tom, čo ste obaja robili cez víkend, prípadne hovoriť o pravdách a lžiach jeho a vášho pracovného prostredia, zo vzťahov, zo zážitkov, atď. Fantázii sa medze nekladú. Vďaka hre Dve pravdy a jedna lož sa navzájom spoznáte a je to originálnejšia metóda ako pýtať sa konkrétne otázky.


A keď sú už ľady prelomené, ako ďalej s konverzáciami? Prečítajte si článok a inšpirujte sa.