Predstava o online lektoroch je niekedy zromantizovaná – teoreticky môžeme učiť z balkóna, z kaviarne či z pláže. Ja som v tomto klasik a najradšej vediem videohovory z mojej tichej, kľudnej pracovne. Dávať videohovory napríklad z prostredia kaviarne nepovažujem za príliš profesionálne.

Myslím si, že úlohou lektora je poskytnúť študentovi nielen podnetnú a obsahovo kvalitnú lekciu, ale mal by zabezpečiť aj čo možno najvyššiu kvalitu zvuku počas videohovoru. Ak vám záleží na tom, aby vás študenti počuli čo najlepšie, tento príspevok je pre vás. Mám pre vás 3 tipy, ako na kvalitnejší zvuk počas videohovorov.

Krok 1: Zabezpečte si čo najtichšie prostredie

Môj prvý tip vás asi neprekvapí – postarajte sa o ticho starým dobrým spôsobom. Učte v tichej miestnosti. Zatvorte okno, aby zvonka nebolo počuť kosačky, húkačky a vtáky. Požiadajte členov vašej rodiny, aby počas vašich lekcií nezapínali vysávač a zbytočne nerobili hluk.

Krok 2: Kvalitný počítač, slúchadlá a mikrofón

Vyberte si najkvalitnejšiu techniku, akú si môžete dovoliť. Ja mám Macbook Pro, ktorý má veľmi kvalitný zabudovaný mikrofón, ale skvelo fungujú aj s Airpody či káblové slúchadlá. Pokiaľ vám príslušenstvo vášho počítača neposkytuje kvalitné ozvučenie počas videohovorov, nie je na škodu zvážiť kúpu externých slúchadiel a mikrofónu. 

Krok 3: Externé aplikácia na blokovanie ruchov

Zvukom okolia sa niekedy nedá úplne vyhnúť. Zoom, Meet, či Skype dokážu čiastočne odfiltrovať nechcené zvuky, ale nie kompletne. Ak pre vás nie je možné zariadiť si tiché prostredie na prácu a chcete staviť na istotu, odporúčam vám aplikáciu Krisp, ktorá funguje na princípe detekcie a odfiltrovania nevyžiadaných zvukov a je kompatibilná so všetkými hlavnými aplikáciami na konferenčné hovory.