Napĺňa vás vaša práca?

Čo by ste urobili, ak by som vám povedala, že od zajtra nemusíte pracovať? Nechali by ste všetko tak a užívali si? Začnete robiť niečo iné? Budete pokračovať v práci, ktorú robíte, pretože vás napĺňa a teší? Som lektorka a moju spokojnosť v pracovnej sfére definujú dva princípy: 1. práca musí byť vznešená a 2. musí byť adekvátne finančne ohodnotená. Ak by som robila to najzaujímavejšie povolanie, ale strádala by som finančne, bolo by ťažké vstávať každé ráno s radosťou. A ak by som síce zarábala veľa peňazí, ale môj deň by bol plný stresu, nezmyselnej činnosti a nepríjemných klientov, ani ten najlepší príjem by nedokázal vykompenzovať čas strávený v nepohode. Nižšie si povieme o tom, čo to znamená, že je práca vznešená.

Hodnota práce lektora

Aby ste cítili skutočnú, nefalšovanú radosť z práce, mali by ste vykonávať niečo, čím pomáhate druhým ľuďom. Malo by to ísť o niečo hodnotné, niečo, čím zlepšíte ich životy. Svojim klientom by ste mali priniesť hodnotu. Položte si otázku: Ako dokážete tým, v čom ste dobrý, skvalitniť, uľahčiť a spríjemniť život iným ľuďom? Keď ste lektor cudzieho jazyka, zjednodušene by sa dalo povedať, že vaším produktom sú lekcie a kurzy. Ale je to všetko? Ja si myslím, že študentom neponúkate iba lekcie. 

Ponúkate im skvelý pocit, ktorý budú mať, keď sa dohovoria v zahraničí a ohúria svojho partnera krásnym prízvukom pri objednávaní večere. Poskytujete im radosť, ktorú budú prežívať, keď si nájdu si nových priateľov a budú s nimi viesť zaujímavé debaty. Predávate im hrdosť a sebavedomie z toho, že sa naučili niečo nové. Ponúkate im radosť, naplnenie a zábavu. Vašou zásluhou bude aj veselé cinkanie pohárov šampanského, keď váš klient oslávi so svojimi blízkymi, že zvládnol pohovor v cudzom jazyku a získal prácu snov. Ak učíte skupinku kamošiek či párik, okrem vedomostí im odovzdávate aj zážitok, ktorí upevňuje ich priateľstvo či partnerstvo. 

Toto všetko je váš produkt. Keď si to uvedomíte a budete robiť všetko pre to, aby si vaši študenti odniesli skvelé dojmy a každá hodina s vami bude pre nich užitočná, potom môžete svoju prácu nazvať vznešeným poslaním. Budete cítiť zadosťučinenie a číru radosť. 

Spolupráce, ktoré tešia študenta aj lektora

Predstavte si, že sa zajtra ráno zobudíte a cez závesy do spálne presvitajú slnečné lúče. Je leto, máte pocit ako cez prázdniny, keď ste boli dieťa a čakal vás ďalší super deň a bolo úplne jedno, aký je dátum. Bosí prejdete do kuchyne, dáte zohrievať vodu na čaj, pripravíte si zdravé raňajky, pustíte si muziku… Na lekcie ste už pripravení, preto máte pohodu. Nemáte dovolenku, veru nie, ale práca je pre vás činnosťou, na ktorú sa tešíte. Cez deň sa osobne či virtuálne stretnete s vašimi klientami a strávite skvelý čas, počas ktorého niekomu pomôžete k jeho snu – naučiť sa cudzí jazyk. Ba čo viac, je to byť obojstranná zábava, pretože vediete debaty, pri ktorých sa sami veľa dozviete a naučíte, zasmejte, vzájomne zdôveríte. A je to ten najlepší pocit na svete.