Keď sumarizujem a analyzujem svoje predošlé pracovné skúsenosti, uvedomujem si, že prvé lekcie španielčiny, ktoré som viedla v roku 2012, sa s tými, ktoré robím dnes, nedajú porovnávať. Teší ma vedomie, že som prešla dlhú cestu, absolvovala nespočetné množstvo hodín so študentami, skoré rána či neskoré večery osamote strávené prípravou na lekcie, vzdelávaním sa, týždne plné cestovania, naberania inšpirácie, smiechu, stresu… To všetko viedlo k zlepšeniu služieb, ktoré dnes s radosťou a istotou poskytujem mojim klientom. Roky poctivej práce mi priniesli mnoho zážitkov. Teším sa z každej skúsenosti, ktorá z obyčajných lekcií španielčiny vytvorila úžasné lekcie španielčiny, ktoré, verím, stále nedosiahli svoj vrchol, ale že sa budú neustále zlepšovať. V tomto článku zhrniem základné body, ktoré mi prinieslo prvých 8 rokov mojej práce.

1. Dobrý systém je základ.

Počas mojej doterajšej kariéry som spolupracovala s jazykovými školami a firmami, ale väčšinu klientov som získala sama, tým, že som si vytvorila dobré meno a cez pozitívne referencie bývalých študentov. Keď ste človek, ktorý pracuje sám na seba, ste zároveň svojou sekretárkou, účtovníčkou, marketérkou, plánovačkou, upratovačkou, psychologičkou. Nič z toho by nebolo možné bez dobrej organizácie a systému vo všetkom, čo robíte. Medzi aplikácie, ktoré mi najviac pomáhajú na nič nezabudnúť a pracovať efektívne, patrí Google kalendár, ale taktiež využívam fyzické notesy, kde si zapisujem všetky dôležité myšlienky, termíny, schôdzky, videohovory, osobné lekcie a “CRMko”, v ktorom sa nájde všetko o študentoch, ich cieľoch a záznamy o tom, čo robíme na lekciách, aby som na nič nezabudla a všetko bolo v poriadku.

2. Vážiť si čas – svoj aj druhých ľudí.

Čas plynie neuveriteľne rýchlo. Je vzácnejší ako peniaze, pretože si ho nemôžete uložiť a každý z nás ho má obmedzené množstvo. Týždeň má 168 hodín a ak odrátame čas na osemhodinový spánok, stále ich máme 112 a je na každom z nás, ako ich využije. Z toho dôvodu sa snažím mojím zákazníkom poskytnúť to najlepšie za čas, ktorý máme dohodnutý. Klienti majú počas našich stretnutí moju plnú pozornosť, tak, aby bol čas každej lekcie využitý maximálne efektívne a príjemne. Vážim si mojich študentov, preto lekcie vždy začínam včas a v dostatočnom predstihu ich informujem, ak nám má niektorá lekcia odpadnúť, napríklad kvôli mojej dovolenke. Vážim si aj svoj čas, preto som so študentami dohodnutá o jasných pravidlách zrušenia lekcií na poslednú chvíľu.

3. Niet človeka, ktorý by sa nemohol naučiť cudzí jazyk

Niektorí ľudia, ktorých som učila, o sebe od začiatku tvrdili, že sú jazykové antitalenty. Občas ma oslovil klient, z ktorého bolo od prvej chvíle cítiť, že je demotivovaný z predchádzajúcich skúseností z kurzov alebo zo školy.  Samozrejme, sú ľudia, ktorí majú na jazyky prirodzený talent, ľahšie sa naučia slovíčka, rýchlejšie pochopia gramatické princípy, ale verte mi, znalosť jazyka nikomu nespadne len tak z neba. Vyžaduje si to čas, trpezlivosť a veľa kontaktu s jazykom. Verím, že v živote dokážeme všetko, čo si zaumienime. Samozrejme, za predpokladu, že o tom nebudeme iba rozprávať, ale venujeme svojim snom aktívny čas a energiu. Kde je vôľa, tam je cesta. To sa snažím vštepiť aj klientom, ktorí ťažšie hľadajú motiváciu. Naučila som sa, že ako lektorka musím byť majákom, ktorý študenta správe nasmeruje, tak, aby veril v svoje schopnosti. Mojou úlohou je pripraviť lekcie tak, aby v učení našiel radosť a potešenie.

4. Každý študent je iný a metódy, ktoré využijem pri jednom klientovi, môžu byť pri inom neefektívne. 

Sú klienti, s ktorými je radosť pracovať. Majú v sebe prirodzenú motiváciu a odhodlanie. Niektorí sú takí machri, že chcú ísť turbo-tempom, vedieť všetko, hneď a veľa, na každú lekciu prichádzajú so zvedavými otázkami a vyslovene si pýtajú ďalšie a ďalšie aktivity na domácu úlohu. Existujú aj študenti, ktorí venujú španielčine 100% pozornosť na hodine, ale nič navyše. Niektorím sa ťažšie sústredí, neveria si, alebo nemajú čas. Mala som napríklad klienta, ktorý mal lekcie on-line, ale odmietol založiť notes či využívať online aplikácie a zdieľané dokumenty. Učil sa iba zo správ, ktoré sme si počas hodín písali na whatsapp, alebo z viet a slov, ktoré som mu pravidelne posielala do chatu. Jeho pokrok nebol taký, aký by mohol byť, ak by bol využil celý svoj potenciál, ale po každej lekci som od neho dostávala príjemnú spätnú väzbu.

My ľudia sme rozdielni a tak je to v poriadku. Ako lektorka môžem študentom poradiť, ale nemôžem ich prinútiť robiť niečo, čo nechcú. Akceptujem, že ľudia sa môžu naučiť mnoho, ale nie každý sa dokáže naučiť všetko. Ak napríklad máte študentku, ktorá miluje módu a šitie a neznáša rastliny, neposielajte jej aplikáciu na naučenie sa názvov byliniek v cudzom jazyku. Chápeme sa, však? Kvalita a správne zacielenie zdrojov je dôležitejšia ako kvantita.

5. Dôležitosť spätnej väzby a konštantného vzdelávania sa. 

Viem super po španielsky a som dobrá v práci s ľuďmi, ale nie som najmúdrejšia na svete a stále sa učím. Pochybujem, že niekedy prestanem. Ak ste lektor, neznamená to, že musíte ovládať úplne všetky slovíčka alebo poznať každú novovzniknutú appku na výučbu jazykov. Nie je hanba priznať chybu.  Áno, vzdelávajte sa, sledujte webináre, poznajte dobré aplikácie a nové podcasty, ale vaším cieľom nie je zahltiť študenta toľkými materiálmi, že zabudne, ako sa volá. Niekedy sa stane, že vás študent prekvapí svojou otázkou a vy neviete odpovedať. Myslím si, že je to je v pohode. Vtedy je lepšie danú vec dohľadať, buď priamo na hodine, alebo po nej, nech svojich študentov nenaučíte blbosť. Sme omylní, ale buďme pokorní a učenliví. Zároveň, nezabudnite svojich klientov pravidelne požiadať o spätnú väzbu.

6. Konkurencieschopnosť.

Je toľko možností, ako sa dá naučiť cudzí jazyk úplne zadarmo, že niektorí nadšenci nepotrebujú žiadneho lektora, stačí im internet či knihy. Znamená to, že práca učiteľa zmizne? Domnievam sa, že nie, pretože ľudský kontakt je stále dôležitý faktor pre veľkú skupinu ľudí, ktorá rada ušetrí čas a energiu tým, že využije služby ušité na mieru, ktoré mu učenie jazyka uľahčia. Jazykovky a iní lektori môžu byť konkurenciou alebo inšpiráciou. Ľudia, ktorí ponúkajú individuálne lekcie cudzích jazykov za 5 eur na hodinu, jazykové školy s bezproblémovým parkovaním, krásne kreatívne lektorky či veselí Španieli so šarmantným úsmevom,…

Rada sledujem ľudí z môjho oboru a často si poviem “wau, tento človek je úžasný, robí to fakt dobre!”. Je mnoho skvelých lektorov, pred ktorými snímam sombréro. Nevnímam ich však ako konkurenciu, pretože tak, ako sú rôzne povahy študentov, sú rôzne povahy a typy lektorov. Všetkých je nás dosť a je dôležité, aby každý našiel presne to, čo mu vyhovuje. Ak ste v niečom dobrí, idete svojou cestou, ste makač a dávate do toho srdce, bude sa vám dariť.

7. Učiť je zodpovednosť. 

Treba to mať na pamäti vždy, ale najmä vtedy, ak učíte deti a mladých ľudí, pretože ani netušíte, ako ich môžete ovplyvniť. Zraniť mladú dušu neuváženým slovom je veľmi ľahké. Mali ste niekedy učiteľa, ktorý bol netrpezlivý, alebo ste sa ho báli spýtať, ak ste niečomu nerozumeli? Myslím si, že ak sa s dospelými študentami snažíte viesť lekcie ako priateľ, s deťmi by ste mali byť v pomyselnej úlohe kamoša či staršieho súrodenca. Niekedy mladí ľudia berú lektora ako osobu, ktorej sa zdôveria s vecami, ktoré by vlastným rodičom nikdy nepovedali. Preto, ak pracujete s mladšou generáciou, mali by ste ísť pekným príkladom svojím správaním. Byť ľudskí, priateľskí, trpezliví a inšpirovať svojich zverencov v tom najlepšom zmysle slova.

8. Učenie je jedna z vecí, ktoré najviac obohacujú môj život. 

Je úžasné vstávať s pocitom, že ma čaká deň s milými ľuďmi, ktorým môžem predať časť mojich vedomostí, s ktorými sa zabavíme a večer zaspávať s dobrým pocitom, že vďaka mne sa niekto opäť o krok posunul k svojmu cieľu. Občas som síce z toľkého rozprávania a sústredeného počúvania unavená a pár krát za rok potrebujem ísť na dovolenku do ticha a kľudu, ale vždy sa na mojich študentov po návrate teším a vraciam sa inšpirovaná a motivovaná. Cítim, že s mojimi študentami nemám len profesionálny vzťah, ale sme istým spôsobom priatelia. Akí sami ste, takých ľudí si do života priťahujete. Priala by som si, aby každý cítil ten pocit vnútorného naplnenia zo svojej práce. Učenie je láska.