V období, keď sa dni skracujú a vonku začína mrznúť, mám obľúbený rituál: dať si rande sama so sebou, ísť do Martinusu, kúpiť si diár na najbližší rok a trochu po-reflektovať pri cappuccine. Diáre si kupujem napriek tomu, že si prakticky celú agendu vediem virtuálne. Určité veci si jednoducho rada zapisujem klasicky perom na papier a to ani nehovorím o potešení, ktoré mi prináša pohľad na starobylý elegantný dizajn diárov PaperBlanks.

Mojím druhým rituálom je pripraviť si nástenku snov a plánov na najbližší kalendárny rok. Sny/plány zvyknem deliť do 4 kategórii: vzťahy, práca, cestovanie a materiálne túžby. Pri písaní tohto textu sa s úžasom a pokorou dívam na moju minuloročnú tabuľu. Poviem vám úprimne, splnilo sa z nej všetko, niektoré veci dokonca vyšli ešte lepšie, ako som si predstavovala… A niektoré vyšli inak, ale tak to už býva. 🙂

Aby však bolo jasné, nebolo to „len tak“. Ľudia mi niekedy vravia: Kika, tebe sa tak darí… Ale viete čo? 1. Často mi veci nevyjdú, sklamem sa a zažívam nepríjemné alebo stresujúce momenty. 2. Definovať a vizualizovať si sny vnímam len ako prvý krok, prvý výkop, prvé pohnutie šachovou figúrkou. Aj ten najlepší plán vždy ostane len plánom, pokiaľ po ňom nenasleduje akcia.

Verím, že tajomstvo úspechu spočíva v každodenných malých, trpezlivých krokoch a konzistentnej práci na tom, aby sa túžba stala realitou. Pre mňa bol rok 2022 riadny rock’n’roll. Z veľkej časti bol o práci a o výstupoch z komfortnej zóny. Bol o učení sa nových, často technických vecí, ktorým som sa predtým vyhýbala a odkladala ich. Boli chvíle, keď som musela uprednostniť prácu alebo štúdium pred odpočinkom. Vďaka tomu však do mojich dní mohlo neskôr prísť viac spontánnosti, viac sebadôvery, viac času na stretnutia, chill a na relaxačné „pozeranie do blba“.

V porovnaní s rokom 2021 (podľa čínskeho kalenára to bol rok byvola, rok tvrdej práce :-)) som v roku 2022 viac odpočívala. Najmä v lete. Zaujímavé na tom bolo, že som najskôr trochu bojovala s tým, že „môžem“ nerobiť nič. Moja myseľ nevedela spracovať, že nevyužívam každú voľnú chvíľu produktívne a niekedy ma prepadli výčitky svedomia z toho, že už nepracujem 12 hodín denne. Pritom pracovať tak veľa je neudržateľný nonsens.

Podľa popkultúry a memes sa zdá, že ľudia majú väčšinou opačný problém (prokrastinácia a neschopnosť sa prinútiť do práce). V každom prípade, výsledkom môjho letného relaxačného „experimentu“ je, že odpočívať je veľmi dôležité, ba priam nutné. Len vtedy, keď nie ste pod tlakom, k vám môžu prísť tie najlepšie nápady, len vtedy sa vám vykryštalizujú myšlienky (© @takewayenglish) Napríklad, práve vďaka tomu, že som si dovolila odpočívať a netlačila som sa na seba, som prišla na nápad vytvoriť program Stratégia lektorskej značky, ktorý v týchto dňoch už pomáha aj iným lektorom nastaviť si svoj biznis model viac smart a strategicky.

Tento sumár píšem preto, lebo by som s vami rada zdieľala 2 lekcie, ktoré si odnášam z roku 2022: Prvá: ak máte stratégiu a ste konzistentní v tom, čo robíte, ste na najlepšej ceste k dobrému životu. A druhá: Aj keď máte stratégiu, nechajte si priestor pre spontánnosť. Nie ste počítač. Nemusíte mať pod kontrolou 100% toho, čo robíte.

Možno už tušíte, na čo tým narážam. Akonáhle sa rozhodnete podnikateľsky rásť a vytvoriť napríklad digitálny produkt, skôr či neskôr zistíte, že predstava sa od reality v mnohom líši. Tvorba vám zaberie viac času, ako ste si mysleli, predaj nejde tak jednoducho, ako ste dúfali. Musíte robiť veci a riešiť problémy, ktoré vám dovtedy ani nenapadli. Niečo podobné sa môže stať, ak sa sťahujete do cudzej krajiny a musíte zrazu venovať energiu rôznym byrokratickým záležitostiam a registrovať sa na úrady, o ktorých existencii ste dovtedy ani netušili. Prežívate kultúrne šoky, adaptujete sa… a potom sa nachvíľu zastavíte a zistíte, že to je ono, to je život, ktorý sa deje, plynie, stále niečo riešite, ale vlastne je to v pohode. Lebo život je kolobeh, neustály pohyb a nikdy nenastane moment, keď už bude všetko len perfektné a hotové. A toto si treba uvedomiť. Podľa mňa by sa to malo učiť na školách, lebo je kopa ľudí, ktorí svoje šťastie odkladajú na moment v budúcnosti, ktorý nakoniec ani nikdy nepríde.

Myslím, že ak by sme boli vedeli, čo nás čaká, do mnohých vecí a projektov by sme sa nikdy ani nepustili. Ale to by bola škoda. Preto: Ak máte základnú predstavu toho, čo by ste chceli (skúsiť) a aspoň tušíte, čo to môže obnášať, nadýchnite sa a choď do toho. Prijmite fakt, že nemusíte (a nebudete) mať pod kontrolou 100% vecí. Veľa vecí sa dá riešiť za pochodu, postupne, krok za krokom. Trénujte si svoju intuíciu. Verím, že vaša uplynulá lektorská sezóna bole z veľkej časti presne taká, aký ste si priali a že vaša snaha sa zužitkovala. A aká bude najbližšia sezóna? Opäť taká, akú si ju urobíte. Držím vám palce. A ak by sa vám hodila moja pomoc, som tu pre vás formou konzultácií 1:1.

S pozdravom, Vaša Kika