Mnohí lektori sa ma pýtajú, ako študentom „vysvetliť“ svoje ceny, prípadne ako „obhájiť“, že si za lekcie účtujú viac ako lektori-brigádnici, au-pairky a podobne. Hoci mám pocit, že k tomu už bolo povedaného dosť, na instagrame, aj vo FB skupinách jazykových lektorov sa táto téma rieši dookola.

Preto som vytvorila koláčovú grafiku, ktorá by vás v tomto mohla inšpirovať:

Ako vysvetliť študentom, čo všetko je v cene lekcie?

Viem, že existujú študenti, ktorí si myslia, že ak si účtuješ 30-40 eur za hodinu, tak si v balíku, avšak mesačný zárobok lektora sa nepočíta vzorcom 8 hodín denne x 5 dní v týždni x 20 dní v mesiaci. Keď som robila na instagrame @akademialektorov prieskum, vyšlo mi, že väčšina lektorov je dlhodobo psychicky udržateľné odučiť max 5-6 hodín denne. To však neznamená, že práca lektora po tomto čase končí, ani to neznamená, že tie lekcie sú napríklad od 8:00 do 14:00, práve naopak, často sú porozhadzované v rámci celého dňa s rôzne dlhými pauzami, počas ktorých sa lektor venuje príprave na hodiny, vzdelávaniu, administratíve, marketingu, atď. a možno by ľudí prekvapilo, že kopa lektorov dokopy pracuje viac ako 8 hodín denne. Ďalšia vec: lektori fungujú na živnosť, to znamená, že si sami každý mesiac platíme sociálne poistenie (pre rok 2022 to bolo Slovensku okolo 190 eur), zdravotné poistenie (okolo 70 eur), dane… Lektori nemajú preplatené voľné dni, dovolenky, chorobu, štátne sviatky. Lektori si sami platia všetku techniku, internet, licencie na programy, učebné materiály, svoje vzdelávanie, atď. Našu prácu milujeme a sami sme si ju vybrali, to však neznamená, že je to prechádzka ružovým sadom a namiesto očí máme symboly dolárov 🙂

Ak sa teda dostanem k pôvodnej otázke, ako obhájiť cenu lekcií, moja jednoduchá rada znie: Nevysvetľuj. Neospravedlňuje sa za svoje ceny a necíť sa previnilo, ak si niekto nemôže dovoliť Tvoje služby. Ty si možno nemôžeš dovoliť dovolenku 3 x za rok, každotýždňový nákup v Yeme alebo Whole foods. A možno si robíš detailný prehľad výdajov a dlho premýšľaš nad kúpou drahších položiek, čo je, mimochodom, racionálne ekonomické správanie. 

Mysli však vždy na to, že poskytovatelia drahších produktov a služieb neriešia, že si ich niekto nemôže dovoliť.


PRETO:

  • Študenti, ktorí skutočne ocenia kvalitu Tvojej práce, primerane vysokú cenu akceptujú. Tak ako Ty, keď si kúpiš službu či produkt, ktorý je pre Teba dôležitý.
  • Študenti, ktorí sa na odôvodnenie ceny spýtajú zo zvedavosti, sa uspokoja s milým a stručným vysvetlením hodnoty vzdelania.
  • A študenti, ktorí budú chcieť špekulovať a zjednávať, nikdy nepochopia, čo je skutočná hodnota a kvalita. Ak by aj cenu nakoniec prijali, počas hodín by si mala pocit, že im niečo musíš dokazovať… A to by nerobilo dobrú atmosféru.